Prowadzisz agroturystykę i pokazujesz swoim gościom, jak wygląda praca rolnika? A może masz strusią lub ślimaczą farmę albo organizujesz warsztaty garncarskie, pszczelarskie czy przędzarskie? A może zajmujesz się odkrywaniem tajników najlepszej polskiej kuchni na szlaku kulinarnym? Jeśli stworzyłeś ofertę, która skutecznie przyciąga turystów na wieś i umila im pobyt, weź udział w konkursie „Na wsi najlepiej”! Zgłoszenia są przyjmowane do 3 sierpnia (do godz. 23.59).
Polska Organizacja Turystyczna wybierze 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej. Nagrodzone atrakcje zostaną objęte specjalną promocją. Jeśli wygrasz, będziesz mógł się zaprezentować w albumie wydanym w nakładzie 10 tys. egzemplarzy. Odwiedzą Cię profesjonalny fotograf i bloger turystyczny. Zdjęcia i relacje zobaczą tysiące osób interesujących się podróżami. Z dobrymi praktykami będzie się można zapoznać na stronach Polskiej Organizacji Turystycznej, w artykułach prasowych i mediach społecznościowych.
Konkurs pozwoli stworzyć pierwszy katalog dobrych praktyk w turystyce wiejskiej, który przysłuży się podnoszeniu jakości usług i wzbogaceniu oferty w całej branży. Podziel się swoim doświadczeniem i pokaż magię polskiej wsi.
Zgłoszenia do konkursu najlepiej dokonać, korzystając z formularza na stronie konkursowej.
Wcześniej warto się zapoznać z regulaminem. To pozwoli na świadomy wybór jednej z 4 kategorii:
1. Wypoczynek u rolnika
Oceniane będą gospodarstwa agroturystyczne skategoryzowane w Wiejskiej Bazie Noclegowej, a także te, które nie zostały poddane procedurze kategoryzacji, ale spełniłyby wszystkie jej warunki.
2. Wypoczynek na wsi
Kategoria jest przeznaczona dla pozostałych obiektów noclegowych położonych na obszarach wiejskich, które eksponują w swojej ofercie rekreacyjno-wypoczynkowej walory polskiej wsi, w tym bogactwo kulinarne, kulturalne i potencjał mieszkańców.
3. Oferta wypoczynkowa turystyki wiejskiej
W tej kategorii będzie oceniana oferta uzupełniająca pobyt turystyczny na wsi, w tym działania edukacyjne i kulturalne. Szczególnie doceniona zostanie oferta pakietowa, stanowiąca spójny tematycznie kompleks wielu atrakcji i usług opartych na zasobach polskiej wsi.
4. Oferta szlaków kulinarnych na terenach wiejskich
Szlak kulinarny tworzony przez restauracje, lokale gastronomiczne i wytwórców żywności musi serwować dania oparte na przepisach zaczerpniętych z tradycji kulinarnej regionu. Powinny być one przygotowywane przy użyciu tradycyjnych urządzeń, tj. pieców, wędzarni, suszarni itp.